piątek, 29 marca 2013

Mazurek wielkanocny z marmoladą różaną

Składniki:
500g mąki pszennej
50g cukru pudru
szczypta soli
250g masła
3 żółtka
łyżka gęstej śmietany
300g marmolady różanej
200g masy marcepanowej*
200g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i solą, posiekać na stolnicy z masłem (tak, żeby były okruszki). Dodać żółtka** i śmietanę i wyrabiać. Ciasto wyrabia się długo i trudno, ale cierpliwości - wyjdzie. Powinno być lekko żółte, w miarę plastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Po upłynięciu czasu, ciasto rozwałkować, umieścić w formie (wyłożonej papierem do pieczenia) 25x40 lub 28x37. Ciasta raczej wyjdzie za dużo, więc można zrobić ciasteczka z pozostałego ciasta. Ja zrobiłam drugiego, mniejszego mazurka (ale chałwowo-czekoladowego - post o nim wieczorem :) ) i zostało mi jeszcze na 3 małe ciasteczka. Piekarnik nastawić na 190 stopni, piec spód(y) przez 20-25 min. - aż się zarumieni. Odstawić do ostudzenia. W międzyczasie można rozwałkować masę marcepanową. Na ostudzony spód wyłożyć marmoladę, a na nią rozwałkowany marcepan. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (wlać trochę wody do garnka, doprowadzić do wrzenia. Do miski wrzucić kostki czekolady, a miskę nałożyć na garnek tak, aby nie dotykał wody). Czekoladę rozlać na mazurka i rozprowadzić po całości. Ozdobić według uznania. Smacznego! :)

*można dostać czasami w lidlu, ja kupiłam w warszawie w sklepie Piotr i Paweł, można zamówić też przez internet. Ja kupiłam taki:

**z białek można zrobić bezy. wystarczy, że ubijecie białka na sztywną pianę, dodać trochę cukru i piec przez ok 30 min. w temperaturze 150 stopni :)



No i z reszty ciasta, zrobione ciasteczka:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz