Trochę letnich smaków na przesilenie nie jest złe. Kiwi można zastąpić innymi owocami, można też polać ją galaretką, ale należy pamiętać, że kiwi i ananas to owoce, na których galaretka się nie zsiada!
Składniki:
200g mąki
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
500g sera mascarpone
4-5 łyżek cukru
1/2 szklanki śmietanki 30% (zimnej)
Kiwi (ilość zależna od wielkości, ja użyłam sześciu)
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone masło miksować aż ciasto bedzie z okruchów. Dodać jajko i (najlepiej) wyrabiać ciasto ręką (można też miksować). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Po upłynięciu czasu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, rozwałkowane ciasto przełożyć do formy. Uciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki na 30 min. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Po 30 min. wyjąć ciasto z lodówki, położyć papier do pieczenia na ciasto, obciążyć (np fasolą). Ciasto piec 15 minut, następnie zdjąć papier, (ale zostawić obciążenie!) i piec przez 10 min. Odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić ma sztywną pianę, dodać do niej ser oraz cukier. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Tę masę nałożyć na spód tarty, wyrównać.
Kiwi obrać i pokroić na plasterki, a następnie ułożyć na tarcie i gotowe, smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz