piątek, 29 marca 2013

Mazurek chałwowo-orzechowy

Uff, w końcu skończyłam na dziś pieczenie/gotowanie. Plecy odmawiają mi posłuszeństwa i mam ochotę rzucić się na łóżko i spać - takie wolne dni uwielbiam najbardziej. Trochę poszalałam z ilością postów dziś, no ale przed Wigilią dodałam tylko pierniczki i pierogi mimo, że robiłam miliard innych rzeczy, więc to w ramach rekompensaty :) A teraz słodki mazurek:

Składniki: 
reszta ciasta z TEGO przepisu
200-300g chałwy (najlepiej orzechowej)
pół szklanki śmietanki kremówki 36%
150g orzechów włoskich
3-4 łyżki cukru pudru
100g czekolady gorzkiej
garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie: (ciasto w przepisie poprzednim)
Do garnka wrzucić pokrojoną na kawałki chałwę, wlać śmietankę, dodać cukier puder i orzechy (orzechy można troszkę posiekać) Całość wymieszać (można mikserem). Jeśli masa nie będzie gęsta, można podgotować przez chwilę. Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Następnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posiekane orzechy posypać w miarę równomiernie na ciasto, a następnie udekorować czekoladą. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz