Long time no see, czas na szybki powrót:
Składniki:
1 kg świeżych muli
10g masła (dajcie od serdusia, ja dałam dużo więcej)
100ml białego wytrawnego wina
świeża pietruszka
szczypta soli
1 mała cebula (lub pół dużej normalnej cebuli)
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Mule umyć, oskrobać z wszelkich glonów roślinek etc.; MULE MUSZĄ BYĆ ZAMKNIĘTE! jeśli są otwarte, spróbujcie uderzyć lekko nimi o blat, jeśli się będą zamykać, to znaczy, że jest ok i można ich użyć :) Cebulę posiekać w kosteczkę, zeszklić na maśle. Dodać posiekane listki pietruszki (zostawcie troszkę na dekorację) oraz wino. Doprowadzić do zagotowania. Sos powinien być lekko gęsty, dodać szczyptę soli. Do sosu dodać mule, dodać sok z cytryny gotować przez ok. 5-6 min, w międzyczasie przemieszać. Udekorować pietruszką. Można jeść je bez dodatków lub z bagietką czy innym pieczywem. Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz