Składniki:
ciasto:
1 kg mąki
60 dag cukru
200-250g miodu
50g kakao
4-5 łyzki zaparzonej kawy (w ok. 1/3 szklanki wody)
2 paczki przyprawy do pierników
1/3 paczki cynamonu
1 mała paczka sody oczyszczonej
1 kostka masła (250g)
1 szklanka oleju
3 łyżki proszku do pieczenia
7 jajek
1 szklanka mleka
masa cukrowa (można kupić w internecie, lub zrobić samemu)
Wykonanie:
Cukier wsypać na patelnię, roztopić i skarmelizować (nie trzeba mieszać!). Dodać do cukru miód i masło, wymieszać. Tym zalać mąkę wymieszaną z przyprawami, kakao, kawą itp. Dobrze wymieszać, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dodać też sodę i olej. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić gotowe ciasto do lodówki na 2 godziny. (można dłużej) Po upłynięciu tego czasu, należy wyrobić ciasto jeszcze raz. Dodawać mąkę, aby ciasto się nie kleiło i było dobre do rozwałkowania. Gotowe ciasto rozwałkować na niedużą grubość. Foremkami wycinać kształty. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blaszki wysmarować malą ilością oleju, poukładać w niewielkich odstępach pierniki, piec ok. 9 min. Po wyjęciu z piekarnika, pierniczki muszą się ostudzić. Można przygotować standardowy lukier, lub udekorować masą cukrową. Ja dekorowałam masą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz