ciasto:
2-3 dag drożdży
3/4 szklanki wody letniej
400g mąka (w razie czego lepiej mieć w zanadrzu 1 kg)
1 żółtko
szczypta soli
farsz:
400g kapusty kiszonej
400g suszonych grzybów (lub pieczarek)*
1 łyżka przyprawy Vegeta
pieprz
Wykonanie:
Kapustę siekamy na bardzo małe kawałki, wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy NA BARDZO MAŁYM OGNIU (!). Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min., następnie odsączamy je i także siekamy na bardzo małe kawałki. wrzucamy do kapusty, mieszamy, przykrywamy i dusimy (nadal na małym ogniu) aż do momentu, gdy kapusta będzie lekko brązowo-złota. W między-czasie należy przygotować ciasto - do wody wrzucamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia. Wysypujemy 1 szklankę mąki na stolnicę lub do miski, wbijamy żółtko i mieszamy ręką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod ściereczką na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie należy odciąć kawałek ciasta i rozwałkować, wyciąć kółka (szklanką lub foremką), nakładamy zrobioną już kapustę z grzybami na ciasto i sklejamy w półkole. Zrobione pierogi można zamrozić, lub od razu wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy do zarumienienia. Można podać z barszczem, lub zjeść po prostu jako przekąskę. Smacznego! :)
*w przypadku użycia pieczarek, należy je obrać, posiekać i smażyć na patelni (na oleju) aż będą brązowe. Odsączyć od soków, które wypuściły i wrzucić do kapusty. (Ja robiłam dziś dwa razy kapustę z pieczarkami więc na zdjęciach pokazane są pieczarki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz