sobota, 26 października 2013

Placki drożdżowe z serem

Składniki:
500g mąki pszennej
25g drożdży (lub 7g drożdży instant)
150 ml mleka (letniego)
150 ml wody (letniej)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
Łyżeczka czosnku granulowanego
Oliwa z oliwek

400g mozzarelli
200g sera feta

Wykonanie: 
 Mąkę przesiać z solą i cukrem i czosnkiem granulowanym. Drożdze pokruszyć i dodać do wody i wymieszać. Masło z mlekiem podgrzać w małym rondelku (do rozpuszczenia masła) a następnie stopniowo dodajemy do mąki, dodajemy także wodę z drożdżami. Całość wymieszać i wyrabiać ciasto, następnie przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 1,5h w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotować farsz serowy - mozzarellę zetrzeć na tarce, a fetę pokruszyć, wszytko razem wymieszać. 
 Po upłynięciu 1,5h, ciasto podzielić na 6 części. Pojedynczą część rozwałkować (nie za grubo, bo ciasto jeszcze urośnie!) i na środek wyłożyć 2-3 duże łyżki farszu serowego, krańce placka zagiąć do środka (żeby zamknąć całość) i "rozpłaszczyć" całość (placek powinien mieć nie więcej niż 1 cm grubości). Oliwę rozgrzać na patelni. Placki smażyć 4 minuty (2 minuty na jednej i 2 minuty na drugiej stronie) - jeśli za bardzo będzie się przypalał, to należy skrócić czas smażenia. Placki pokroić na 4 części. Można podawać z jogurtem naturalnym (albo nawet z sosem czosnkowym). Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz