środa, 16 października 2013

Spaghetti frutti di mare

W końcu udało mi się zrealizować mój plan zrobienia spaghetti z owocami morza. Niestety w mieście jak to, nie jestem w stanie dostać omułków w całości, jedynie środek, ale zawsze to coś. Znalazłam w sklepie mieszankę owoców morza no i... no i jest. (+jem to spaghetti, pisząc tego posta >.<)

Składniki (Na 1 porcję):
250g mieszanki owoców morza
70g pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekany ząbek czosnku
szczypta pokruszonej papryczki chili 
posiekane listki bazylii (lub troszkę bazylii suszonej)
sól, pieprz
60g makaronu spaghetti

Wykonanie:
Owoce morza rozmrozić, ugotować makaron (al dente) i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie dodać posiekany czosnek, bazylię i papryczkę chili. (należy uważać, żeby nie przesadzić z przesmażeniem, żeby czosnek nie zrobił się brązowy!) Następnie dodajemy na patelnię pomidory. Wszystko mieszamy i lekko podsmażamy. Kiedy owoce morza rozmrożą się, dodajemy je do sosu, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z owocami morza i sosem, całość mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu (trzeba uważać, żeby za bardzo nie przypalić kalmarów, ponieważ zrobią się gumowe). No. I gotowe! Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz