500g krewetek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 mała papryczka chili
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka czosnku tartego (lub 3 ząbki czosnku)
1,5 szklanki wrzątku
1 łyżka różowego wina
Wykonanie:
Krewetki odmrozić i osuszyć, pozbyć się ogonków. Mąkę, mleko, jajko, oliwę mieszamy na ciasto, doprawiamy. Krewetki zamaczamy w cieście, i smażymy na głębokim oleju.
Sos:
Wodę wlać do rondelka i gotować, pokroić paprykę na malutkie kosteczki, wrzucić je do wrzątku. Dodać cukier, sól, czosnek i wino, wymieszać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną jednocześnie energicznie mieszając. Sos stanie się mętny. Mieszać i gotować do momentu, aż sos nie będzie już mętny.
Do dekoracji można użyć sałaty, papryki, pomidorów, itp. Smacznego! :)
Wodę wlać do rondelka i gotować, pokroić paprykę na malutkie kosteczki, wrzucić je do wrzątku. Dodać cukier, sól, czosnek i wino, wymieszać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną jednocześnie energicznie mieszając. Sos stanie się mętny. Mieszać i gotować do momentu, aż sos nie będzie już mętny.
Do dekoracji można użyć sałaty, papryki, pomidorów, itp. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz