700 g filetów z łososia
300 g imbiru
100 g szczypiorku
200 g mąki ziemniaczanej
2 cytryny
2 limonki
100 ml sosu sojowego
80 ml wódki
80 ml brandy
100 ml miodu
50 ml oleju
300 g ryżu basmati
Wykonanie:
Łososia pokroić na kwadraty 5 cm na 5 cm, obtoczyć w mące. Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania miodu tak, by stał się płynny. Następnie dodajemy do niego: sos sojowy, wódkę, brandy, oraz wyciśnięty sok z cytryn i limonek.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy imbir, który podgrzewamy 3 minuty, aż się zarumieni. Następnie imbir wrzucamy do garnka z sosem, tak by na patelni można było położyć na łososia. Całość od razu zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż łosoś „oblepiony” będzie sosem ze wszystkich stron. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez 1-2 min. Na tym etapie, łosoś powinien być lekko niedosmażony w środku.
Na chwile przed końcem smażenia dodajemy szczypiorek.
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 2 minuty (po tym czasie powinien być równomiernie dosmażony).
Gotujemy ryż i podajemy razem z łososiem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz