Składniki:
5 skrzydełek
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki oliwy
4 łyżki oleju
pieprz i sól
4 łyżki przyprawy do potraw włoskich
otarta bazylia i oregano
1 łyżka czosnku utartego
papryka w proszku ostra
Wykonanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, obciąć niepotrzebne części. Do naczynia wlać miód, oliwę, olej, czosnek - wymieszać, a następnie dodawać suche produkty (przyprawy wszelkie) na koniec dosypujemy paprykę, wg uznania. Wszystko mieszamy i wkładamy skrzydełka do naczynia, oblewamy marynatą tak, aby wszystkie skrzydełka były w niej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy naczynie na 10 minut. Po 10 minutach przewrócić skrzydełka na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły, czas nastawiamy na kolejne 10 minut. Po tych 10 minutach z naczynia wyjmujemy skrzydełka i kładziemy bezpośrednio na blaszce. Na jednej stronie pieczemy ok. 15 minut a następnie przewracamy i pieczemy kolejne 15 minut. (można krócej, zależy, czy ktoś lubi mocniej spalone :) ) Skrzydełka wyjmujemy i kładziemy na talerz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz