Składniki: (na 2 porcje)
ok. 2 garści makaronu tagiatelle
pojedyncza pierś z kurczaka
250 ml śmietanki (18%)
4 łyżki sosu sojowego
dwie garści startego żółtego sera
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
sól i pieprz
Wykonanie:
Gotujemy makaron ok. 8 minut, w międzyczasie można zacząć przygotowywać piersi z kurczaka: kroimy na plastry, następnie doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Kolejnym krokiem jest posypanie piersi ziołami, ja lubię dużo ziół, więc staram się sypać tak, aby przykryły cały kawałek piersi. Używamy ziół prowansalskich, bazylii i oregano (można też posypać papryką ostrą, jeśli ktoś lubi). Następnie rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż będą zarumienione. Kiedy makaron się ugotuje, zlewamy go do durszlaka i odcedzamy. Kurczaka kroimy na paseczki. Kiedy makaron się odcedzi, wrzucamy go na patelnię (może być ta od kurczaka), polewamy śmietaną i sosem sojowym (można dolać więcej, zależnie od gustów). Dosypujemy ser i wszystko mieszamy do momentu aż nie będzie tzw. 'zupy' Następnie dorzucamy pokrojonego kurczaka i wszystko razem mieszamy. Można jeszcze dosypać soli, pieprzu lub ziół. Najlepiej przed podaniem jeszcze posmakować. Smacznego!
trójca święta :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz