sobota, 22 września 2012

Śniadanie na słodko!

Dziś postanowiłam zrobić daaawno nierobione placuszki! Ale dlaczego pozostawać przy zwykłych plackach z cukrem pudrem? Dziś postanowiłam dorzucić borówki, można też zrobić te placuszki z jabłkami, brzoskwiniami, truskawkami, malinami i innymi pysznymi owockami!

Składniki: (przepis na ok. 5-6 placuszków)
250g borówek amerykańskich
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka czubata cukru
ok. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Mikserem mieszamy jajko z jogurtem i cukrem, następnie dodajemy cukier wanilinowy. Rozpuszczamy masło na patelni (ew. w mikrofali jak komuś się bardzo śpieszy) i kiedy ostygnie, dodajemy do masy jajecznej i wszystko mieszamy. Następnie do innej miski wsypujemy przesianką mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zsypujemy składniki do jednej miski - masa jajeczna + mąka z proszkiem i solą. Mieszamy całość - najlepiej łyżką, żeby ciasto było pulchne. Następnie zostawiamy na ok. 8 min. pod przykryciem, żeby ciasto troszkę się rozrosło. Po tym czasie możemy dodać 3/4 borówek, reszta zostanie do dekoracji. Borówki mieszamy z gotową masą. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placuszki - na małym ogniu, aż się zarumienią z obu stron. Placuszki układamy jeden na drugim i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz