Składniki: (na dwie duże pizze)
ok. 450g mąki
ok. 30g drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżka tartego czosnku (moze byc granulowany)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
szczypta soli
4 pomidory
garść świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
szczypta bazylii otartej
3 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka soli
ser salami w paczkach - ok. 4-5 paczek
szynka - 2 paczki (ja użyłam sopockiej)
salami jedna paczka
kilka listków bazylii
oregano otarte
Wykonanie:
1.Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodajemy drożdże rozkruszone, sól, czosnek, oliwę, a mleko i wodę zmieszać w jednym naczyniu i stopniowo dolewać do rozrabianego ciasta (zagniatając). Jak ciasto będzie jednolite, zawijamy w ściereczki (lekko, żeby ciasto mogło się rozrosnąć) i kładziemy w ciepłe miejsce na ok. 1h. Ja ustawiłam piekarnik na 40 stopni i położyłam obok piekarnika ciasto.
2. Sos:
Wszystkie składniki wsypujemy do robota kuchennego lub jeśli ktoś nie posiada, można zrobić to blenderem. Miksujemy wszystko na gładki mus
3.Reszta:
Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy sos. Blachę smarujemy tłuszczem i nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Nakładamy ser, szynkę, plastry pomidora i na to ser. Na drugi spód kładziemy to samo, tylko zamiast szynki - salami. Wstawiamy do piekarnika na 25min i gotowe, smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz