Wena w szkole naszła mnie na zrobienie makaronu chińskiego. Wieczorem przyszedł czas, żeby ją spełnić! Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw, niech lepiej od razu przewinie na następny post! :p
Składniki: (dla 1 osoby lub 2 niejadków ;D)
garść makaronu do spaghetti
sól
pieprz
6 łyżek sosu teriyaki
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu blue dragon
1/3 szklanki kiełków soi
1/3 szklanki kiełków brokuła
przyprawy do potraw chińskich (jak na zdj)
ok. 3 łyżeczki ostrej papryki
1 mała cebula
1 mała marchewka
1 mała pierś z kurczaka
Wykonanie:
Posolić, ugotować makaron, odcedzić. W międzyczasie, pokroić cebulę na kosteczki. Pierś rozbić i pokroić na małe kawałeczki, następnie doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką papryki i przyprawami wg uznania, dolewamy sos blue dragon (taki jak na zdj) i mieszamy.Należy posiekać marchewkę na plasterki. Następnie, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę z doprawionym kurczakiem. Smażyć aż wyraźnie kurczak się zarumieni. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i smażymy. Po kilku minutach dolewamy sos teriyaki, sojowy i dosypujemy 2 łyżeczki papryki i wg uznania przyprawy do potraw chinskich. Mieszamy i dorzucamy na patelnię marchewkę, kiełki soi itp i mieszamy. Można udekorować resztą kiełków. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz