niedziela, 16 września 2012

Tort bezowo - malinowy

Jeden z najszybszych tortów, jakie można zrobić. Jest słodki, ale nadaje się to popołudniowej herbaty lub kawy, jak i do wieczornej imprezy. Jest on prosty w wykonaniu, smaczny i przede wszystkim pięknie wygląda!

Składniki:
ok. 600g malin - mogą być truskawki (wtedy trochę więcej), jagody lub inne owoce
250 g cukru
5 białek
3x250g sera mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (ok. 125 ml)
4-5 łyżek cukru

Wykonanie:
Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, aby podczas robienia beza, nagrzał się. Następnie wbijamy białka do miski, (możemy dosypać szczyptę soli, aby lepiej się ubijały), mikserem ubijamy białka na najwyższych obrotach aż ubijemy bardzo sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier. Najlepiej stopniowo, jednocześnie mieszając. Bez gotowy! Na dwóch blachach rozkładamy papier do pieczenia i odrysowujemy na każdym z nich okrąg (można użyć do odrysowania talerza, ja używam talerza o średnicy ok.27 cm). Następnie staramy się w miarę równo po połowie rozłożyć masę na papier. Gdy masa jest już rozłożona, zmniejszamy temperaturę piekarnika na 160 stopni (może być też 150 st.) i wkładamy obie blachy do piekarnika na 30 minut. W między czasie możemy przygotować krem. Ubijamy bitą śmietanę, najlepiej w wysokiej misce lub garnku (chyba, że chcemy aby bita śmietana rozbryzgała się na wszystkie strony), ze śmietaną trzeba uważać, należy ubijać ją na najniższych obrotach, musi być ona także bardzo zimna. Gdy ubijemy ją na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i cukier, wszystko razem wymieszać. Gdy bezy będą gotowe, muszą przez 30 min. suszyć się w piekarniku. Po 30 min. suszenia wyciągamy bezy, kładziemy najlepiej na płaskim talerzu. Jeden bez będzie spodem. Na niego należy nałożyć krem, następnie ułożyć malinki, później, jeśli jeszcze zostało, można nałożyć na maliny krem, a następnie nałożyć kolejną warstwę beza. Tort prawie gotowy. Możemy go przystroić cukrem pudrem, miętą lub gorzką czekoladą. Ja postawiłam w tym przypadku na czekoladowe kwiatki i cukier puder. Smacznego!


białka

dodajemy cukier





krem mascarpone



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz