Składniki: (na 8 porcji):
ok. 16 plasterków salami (szynki, boczku, jakiegokolwiek chcecie)
8 plasterków sera
2 kromki chleba
kilka listków bazylii i tymianku
kawałeczek margaryny
sól, pieprz do smaku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ustawiamy piekarnik na 200 stopni. Blaszki do pieczenia muffinek smarujemy margaryną, następnie układamy na spodzie po jednym plasterku salami. dwie kromki chleba kroimy na ćwiartki i dopasowujemy mniej więcej do kształtu spodu i ukladamy po jednej ćwiarteczce. Na chleb układamy po jednym plasterku sera, najlepiej jest go pokroić na ćwiarteczki, żeby cały plasterek zmieścił się we wgłębieniu. Na ser posypujemy porwane listki bazylii, a następnie nakładamy po jednym plasterku salami. Na salami można posypać np. szczypiorku lub także bazylię. Na koniec rozbijamy całe jajko na utworzoną ''wieżę'' i wkładamy blachy to rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut. Jeśli chcemy jajko bardziej ścięte, należy dłużej piec, ale 10 - 12 min. jest idealne dla mnie. Doprawić solą i pieprzem wg uznania :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz