Składniki: (dla 2 osób)
4 jabłka
ok. 100g mąki
ok. 80g cukru pudru
ok. 90g masła
szczypta soli
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Najpierw smarujemy małą foremkę margaryną. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Następnie przystępujemy do robienia kruszonki: masło, cukier puder, mąkę i sól mieszamy (najłatwiej rękami) aż będą malutkie fragmenty połączone ze sobą (jak na zdjęciu). Następnie obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Układamy je w foremce, posypujemy cynamonem i kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Jeśli po tym czasie kruszonka nie będzie zarumieniona, należy podwyższyć temperaturę do ok. 185 stopni i piec aż do zarumienienia kruszonki. Meeega pyszny mus! Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz