piątek, 28 września 2012

Ryż z kurczakiem na ostro

Dla miłośników piersi z kurczaka i baaardzo ostrych potraw! :)

Składniki: (2 osoby)
jedna torebka ryżu
1 łyżeczka papryki ostrej (lub 1,5)
ok. 125 ml śmietanki 30%
1 cebula
łyżeczka posiekanej papryczki chili lub peperoni
sól i pieprz
jedna pierś z kurczaka
łyżka oliwy

Wykonanie:
Ugotować ryż. Cebulę obrać i pokroić na krążki, a następnie umyć i pokroić pierś na małe kawałki. Na patelni należy rozgrzać oliwę, a gdy już tak się stanie, wrzucamy na patelnię cebulę. Pierś doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, a następnie dorzucamy ją do cebuli na patelnię. Smażymy, aż pierś będzie zarumieniona, a gdy tak będzie, dolewamy śmietankę, wsypujemy paprykę ostrą i dorzucamy kawałki chili (lub peperoni). Wszystko mieszamy, aż sos będzie miał kolor blado pomarańczowy i pierś całkowicie się nim pokryje. Ugotowany ryż układamy na talerzu i kładziemy na niego kurczaka oraz wszystko polewamy sosem. Trzymajcie wodę blisko, bo nie wszyscy lubią aż tak ostre dania! Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz